Cukrovar B.
Po více než 130 letech přichází jedno z měst o svojí dominantu. K zemi jde většina budov, které kdysi sloužily k zpracování cukrové řepy. Přestože podnik v minulosti patřil k místním významným zaměstnavatelům, dnes už pro něj není využití.
O stavbě cukrovaru uvažovali místní zemědělci již koncem 19. století a nakonec došlo ke stavbě. Cukrovar měl skvělé výsledky a stal se z něj prosperující podnik. Denně se zde zpracovalo několik stovek tun řepy. Postupem času se cukrovar stal nositelem pokroku pro celé město.
Cukrovaru se vedlo dobře a jeho výroba se zvyšovala. V 1. polovině 20. století se tu zpracovalo několik tisíc tun řepy denně. V té době vedení cukrovalo rozhodlo, že se vybuduje rafinerie. Stavba začala stavbou kotelny s komínem. O pár let později dodal cukrovar na trh více než 5 000 tun rafinovaného cukru.
Výrobu ukončil koncem 20. století tehdejší vlastník. K ukončení došlo na základě reformy Evropské unie. Vlastník se vzdal kvóty na výrobu a postupně uzavřel své provozy. Zařízení na výrobu bylo demontováno nebo znehodnoceno tak, aby nebylo možné ve výrobě pokračovat. Smluvně se také zavázal, že výroba cukru již nebude nikdy obnovena.
Fotografie podléhají autorským právům a nesmí být jakkoliv použity bez souhlasu autora a bez uvedení odkazu www.opustenamista.cz